sâmbătă, 24 noiembrie 2012

ÎN CĂUTAREA"IZVORULUI IUBIRII"GABRIEL DOROBANŢU A AJUNS LA CURTEA VECHE



La 11 noiembrie 2012 în cadrul emisiunii"Să v-amintiţi duminica"moderată de CORINA CHIRIAC, GABRIEL DOROBANŢU a interpretat în primă audiţie o piesă muzicală, generând un val de căutari pe internet pentru"ritmurile sale orientale".






Am descoperit o bijuterie muzicală în adevăratul sens al cuvântului, vădind un echilibru desăvârşit între mesajul transmis şi modalitatea de materializare, caracteristic muzicii bizantine, prefigurat la începuturile creaţiei simfonice româneşti.

Nu este vorba de o altă piesă pe ritmuri orientale, ci de o creaţie de  sorginte arhaică adusă în cotidian prin reorchestrarea ritmurilor care răsunau pe corzile cobzei antologice a lui Barbu Lăutaru, în vremurile bune ale lui Anton Pann.

Ascultătorul se trezeşte într-o deplină"poveste a vorbei"spusă cu tâlc, în care puterea cuvântului are forţa originară"a secundei dintr-un timp dus, a părerii dintr-un semn pus", trăind o pendulare şăgalnică între"te iubeam fără să ştii"şi"te iubeam fără să ştiu cât":

"Ducă-se lumea-n pustiu,
Te iubeam fără să ştiu
Că-ntr-o zi ai să mă laşi,
Te iubeam fără să ştiu,
Dar acuma-i prea târziu,
Unde ţi-e urma de paşi?",

pentru ca întâmplarea muzicală să aibă un deznodământ fericit!

Cum în cadrul emisiunii"Să v-amintiţi duminica"nu s-a devoalat nimic despre echipa care a scos cântecul la lumina rampei, până când însuşi GABRIEL DOROBANŢU se va hotărî să facă mai multe desluşiri, având la dispoziţie o pană virtuală, vom încerca să profeţim despre cine se face vinovat de muzică şi text.
Apreciem că la început a fost povestea"care nu s-a terminat"..., care se întrezărea undeva la"izvorul iubirii"(să reamintim că Dorobanţu a lansat compact-discul"IZVORUL IUBIRII", iar ulterior, la 25 martie 2011, compact-discul"POVESTEA NU S-A TERMINAT"). Ca să fim expliciţi, GABRIEL DOROBANŢU a avut mai întâi textul piesei"TE IUBEAM FĂRĂ SĂ ŞTIU", peste care credem că a lucrat orchestraţia IGOR MAZUROV, căci atmosfera muzicală creată are accentele din"O MIE ŞI UNA DE...NOPŢI"dată cu"AUTOGRAF"tot de GABRIEL DOROBANŢU, şi decorul seraiului, care au furat-o pe CORINA CHIRIAC la prima audiţie!
(http://www.trilulilu.ro/muzica-traditionala/gabriel-dorobantu-o-mie-si-una-de-nopti)

Deşi la o primă vedere textul piesei"TE IUBEAM FĂRĂ SĂ ŞTIU" pare de factură populară, prin frecvenţa locuţiunilor, inversiunii("Ducă-se lumea-n pustiu"), repetiţiei("Te iubeam fără să ştiu"), elipsei("Te iubeam fără să ştiu,/Dar acuma-i prea târziu" pentru"Te iubeam fără să ştiu"că-ntr-o zi ai să mă laşi, "Dar acuma-i prea târziu"să îţi spun că te iubeam pentru că nu îţi mai dau de urmă -"Unde ţi-e urma de paşi?), folosirea viitorului popular şi a expresiilor populare("Unde ţi-e urma de paşi?"), se întrezăreşte o contribuţie cultă, în sensul că intenţia textierului a fost să se folosească de o limbă parfumată arhaic pentru a da aripi poveştii, iar pe de altă pare, dacă nu eşti"isteţ ca un proverb" - ca Anton Pann - treci pe lângă mesaj ca rapidul prin"gara mică"... După graiul sugubăţ nu cumva textul este chiar al lui GABRIEL DOROBANŢU?

Versurile au o puternică încărcătură vibraţională întreţinută prin intermediul"unei teologii băbeşti"care pare să funcţioneze în cele din urmă datorită imaginaţiei creatoare a personajului care iubea în taină, până a ajuns să fie lăsat!





În fine, dacă te întrebi cine se iubeşte cu cine în cântecul lui GABRIEL DOROBANŢU, îmi pare că o şi văd pe MARGA BARBU în straiele ANIŢEI, care cu dezinvoltură îşi pune alt inel de-argint pe mână şi"pleacă după iubit", tocmai pentru a fi sigură că ANGHEL se va hotărî să îşi destăinuie iubirea!


În ceea ce îl priveşte pe GABRIEL DOROBANŢU, iată-l la finele anului 2012, după o serie de întâlniri muzicale nepereche cu MIOARA VELICU, GELU VOICU şi TARAFUL TELEORMANU', ORCHESTRA SIMFONICĂ BUCUREŞTI la GALA ELECTRECORD 2011 de la SALA PALATULUI, SOFIA VICOVEANCA, scoţându-şi la iveală AURA DE ARTIST AL POPORULUI, după o"ANIVERSARE CU ÎNNOBILARE"pe care o anvizajam la 3 ianuarie 2012.


Şi dacă toate-acestea fost-au zise, să consemnăm şi aşteptările publicului ca GABRIEL DOROBANŢU să fie sărbătorit la SALA PALATULUI în 2013 pentru împlinirea a 30 de ani de activitate de la debutul oficial în lumea muzicii!





Îndrăzneţii înving!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu