sâmbătă, 24 noiembrie 2012

ÎN CĂUTAREA"IZVORULUI IUBIRII"GABRIEL DOROBANŢU A AJUNS LA CURTEA VECHE



La 11 noiembrie 2012 în cadrul emisiunii"Să v-amintiţi duminica"moderată de CORINA CHIRIAC, GABRIEL DOROBANŢU a interpretat în primă audiţie o piesă muzicală, generând un val de căutari pe internet pentru"ritmurile sale orientale".






Am descoperit o bijuterie muzicală în adevăratul sens al cuvântului, vădind un echilibru desăvârşit între mesajul transmis şi modalitatea de materializare, caracteristic muzicii bizantine, prefigurat la începuturile creaţiei simfonice româneşti.

Nu este vorba de o altă piesă pe ritmuri orientale, ci de o creaţie de  sorginte arhaică adusă în cotidian prin reorchestrarea ritmurilor care răsunau pe corzile cobzei antologice a lui Barbu Lăutaru, în vremurile bune ale lui Anton Pann.

Ascultătorul se trezeşte într-o deplină"poveste a vorbei"spusă cu tâlc, în care puterea cuvântului are forţa originară"a secundei dintr-un timp dus, a părerii dintr-un semn pus", trăind o pendulare şăgalnică între"te iubeam fără să ştii"şi"te iubeam fără să ştiu cât":

"Ducă-se lumea-n pustiu,
Te iubeam fără să ştiu
Că-ntr-o zi ai să mă laşi,
Te iubeam fără să ştiu,
Dar acuma-i prea târziu,
Unde ţi-e urma de paşi?",

pentru ca întâmplarea muzicală să aibă un deznodământ fericit!

Cum în cadrul emisiunii"Să v-amintiţi duminica"nu s-a devoalat nimic despre echipa care a scos cântecul la lumina rampei, până când însuşi GABRIEL DOROBANŢU se va hotărî să facă mai multe desluşiri, având la dispoziţie o pană virtuală, vom încerca să profeţim despre cine se face vinovat de muzică şi text.
Apreciem că la început a fost povestea"care nu s-a terminat"..., care se întrezărea undeva la"izvorul iubirii"(să reamintim că Dorobanţu a lansat compact-discul"IZVORUL IUBIRII", iar ulterior, la 25 martie 2011, compact-discul"POVESTEA NU S-A TERMINAT"). Ca să fim expliciţi, GABRIEL DOROBANŢU a avut mai întâi textul piesei"TE IUBEAM FĂRĂ SĂ ŞTIU", peste care credem că a lucrat orchestraţia IGOR MAZUROV, căci atmosfera muzicală creată are accentele din"O MIE ŞI UNA DE...NOPŢI"dată cu"AUTOGRAF"tot de GABRIEL DOROBANŢU, şi decorul seraiului, care au furat-o pe CORINA CHIRIAC la prima audiţie!
(http://www.trilulilu.ro/muzica-traditionala/gabriel-dorobantu-o-mie-si-una-de-nopti)

Deşi la o primă vedere textul piesei"TE IUBEAM FĂRĂ SĂ ŞTIU" pare de factură populară, prin frecvenţa locuţiunilor, inversiunii("Ducă-se lumea-n pustiu"), repetiţiei("Te iubeam fără să ştiu"), elipsei("Te iubeam fără să ştiu,/Dar acuma-i prea târziu" pentru"Te iubeam fără să ştiu"că-ntr-o zi ai să mă laşi, "Dar acuma-i prea târziu"să îţi spun că te iubeam pentru că nu îţi mai dau de urmă -"Unde ţi-e urma de paşi?), folosirea viitorului popular şi a expresiilor populare("Unde ţi-e urma de paşi?"), se întrezăreşte o contribuţie cultă, în sensul că intenţia textierului a fost să se folosească de o limbă parfumată arhaic pentru a da aripi poveştii, iar pe de altă pare, dacă nu eşti"isteţ ca un proverb" - ca Anton Pann - treci pe lângă mesaj ca rapidul prin"gara mică"... După graiul sugubăţ nu cumva textul este chiar al lui GABRIEL DOROBANŢU?

Versurile au o puternică încărcătură vibraţională întreţinută prin intermediul"unei teologii băbeşti"care pare să funcţioneze în cele din urmă datorită imaginaţiei creatoare a personajului care iubea în taină, până a ajuns să fie lăsat!





În fine, dacă te întrebi cine se iubeşte cu cine în cântecul lui GABRIEL DOROBANŢU, îmi pare că o şi văd pe MARGA BARBU în straiele ANIŢEI, care cu dezinvoltură îşi pune alt inel de-argint pe mână şi"pleacă după iubit", tocmai pentru a fi sigură că ANGHEL se va hotărî să îşi destăinuie iubirea!


În ceea ce îl priveşte pe GABRIEL DOROBANŢU, iată-l la finele anului 2012, după o serie de întâlniri muzicale nepereche cu MIOARA VELICU, GELU VOICU şi TARAFUL TELEORMANU', ORCHESTRA SIMFONICĂ BUCUREŞTI la GALA ELECTRECORD 2011 de la SALA PALATULUI, SOFIA VICOVEANCA, scoţându-şi la iveală AURA DE ARTIST AL POPORULUI, după o"ANIVERSARE CU ÎNNOBILARE"pe care o anvizajam la 3 ianuarie 2012.


Şi dacă toate-acestea fost-au zise, să consemnăm şi aşteptările publicului ca GABRIEL DOROBANŢU să fie sărbătorit la SALA PALATULUI în 2013 pentru împlinirea a 30 de ani de activitate de la debutul oficial în lumea muzicii!





Îndrăzneţii înving!


marți, 20 noiembrie 2012

IMPRESII DESPRE GALA OVO MUSIC”SEARA VOCILOR DE AUR”2012







După ce s-a făcut anunţul oficial al spectacolului GALA OVO MUSIC”SEARA VOCILOR DE AUR”şi am văzut afişul promoţional am considerat că, pe de o parte, departamentul care a fost însărcinat cu publicitatea face nişte erori care ar putea fi prejudiciabile pentru succesul evenimentului, iar pe de altă parte, că aceste erori sunt consecinţa modului în care organizatorii spectacolului îşi conturaseră conceptul GALEI.
În primul rând nu mi-a plăcut"SEARA VOCILOR DE AUR"şi aceasta nu pentru că mesajul nu ar fi fost generos, ci pentru că subliminal mesajul transmis potenţialului cumpărător al unui bilet era despre un eveniment care urma şablonul GALEI ELECTRECORD din 2011, prefaţând o atmosferă omagială la care trebuie să te înarmezi cu proverbiala răbdare.
M-a surprins acea alăturare neinspirată de fotografii ale artiştilor participanţi de pe afişul promoţional,  care în loc să atragă atenţia şi să producă declicul şi pofta de spectacol avea un efect globalizator, sugerând conceptul evenimentului, în sensul reiterării formatului din 2011. Nici urmă de OCTAVIAN URSULESCU, titrat mare pe afişul GALEI din 2011, deşi certitudinea prezenţei dumnealui ar fi fost un bun certificat de calitate. În fine, FLORIN PIERSIC scris cu litere minuscule, undeva în plan secund, ceea ce este impardonabil pentru anvergura acestei personalităţi care oriunde este invitată este cap de afiş, cu atât mai mult cu cât era şi singurul actor"rătăcit"printre cântăreţi.
Având aceste convingeri am făcut postarea din 22 septembrie 2012, gândindu-mă că va fi un semnal pozitiv şi că este timp pentru schimbări şi retuşuri.
Ca să nu rămân cu promisiunea din 22 septembrie neonorată, am să vă împărtăşesc câteva impresii despre spectacol.
În deschiderea GALEI, OCTAVIAN URSULESCU a încercat să improvizeze o explicaţie plauzibilă a prezenţei unui public puţin numeros, vorbind despre sabotarea evenimentului prin acoperirea şi distrugerea afişelor, însă aceste răutăţi săvârşite de concurenţa neloială nu sunt cruciale pentru insuccesul unui eveniment.
Organizatorii spectacolului trebuia să pună în practică o idee a lui OVIDIU KOMORNYIK făcută publică de ANASTASIA LAZARIUC în GALA OVO MUSIC 2011, de a organiza câte un spectacol pentru fiecare laureat, situaţie în care potenţialul cumpărător al unui bilet nu ar mai fi avut convingerea că această GALĂ nu aduce nimic nou("trebuia", nu"trebuiau", pentru că"a trebui"este un verb impersonal...). Astfel se creau oportunităţi de a se atrage în comunitatea de artişti a GALEI noi colaborări şi un nou public-ţintă.
Când îi ai în distribuţie pe CORINA CHIRIAC, GABRIEL DOROBANŢU, GABRIEL COTABIŢĂ, MIHAI CONSTANTINESCU, cu participarea lui FLORIN PIERSIC, cât de complicat poate fi să focalizezi obiectivul asupra acestora şi să le acorzi un interval de timp întreit, împătrit celui aferent interpretării a numai două melodii?
Dintre artiştii sus enumeraţi, GABRIEL DOROBANŢU este foarte aşteptat la SALA PALATULUI, fiind gratulat de public cu aceleaşi ropote nesfârşite de aplauze pe care le mai primeşte numai FLORIN PIERSIC, în timp ce CORINA CHIRIAC, GABRIEL COTABIŢĂ, MIHAI CONSTANTINESCU şi legendarul PIERSIC au trecut individual proba SĂLII PALATULUI.
Publicul puţin numeros estimat de OCTAVIAN URSULESCU la jumatate din capacitatea SĂLII PALATULUI a participat la un eveniment care nu a avut grandoarea PRIMEI GALE, când s-a consumat totodată curiozitatea de a-i vedea pe toţi artiştii noştri laolaltă. La GALA 2012 organizatorii trebuia să opereze cu selecţiile publicului şi să le dea favoriţilor acestuia locul cuvenit.
Numărul mare al artiştilor prezenţi a contribuit la o fărâmiţare a publicului şi atât publicul,cât şi artiştii au avut de suferit, încercând o stare de profundă nemulţumire justificată.
Din acest punct de vedere, norocos a fost GABRIEL DOROBANŢU pentru că din motive obiective nu a participat la această GALĂ. Păstrăm vie amintirea prezenţei sale la SALA PALATULUI, la spectacolul din 27 mai 2012, în care au fost sărbătoriţi MARINA VOICA şi ALEXANDRU ARŞINEL, când a intrat în scenă după ce MARINA VOICA a cântat împreună cu ORCHESTRA REPREZENTATIVĂ A MINISTERULUI APĂRĂRII NAŢIONALE, şi a electrizat publicul cu "ceva vechi"- "De s-ar întoarce vremea", ceva de top - "Decât fără tine" şi "ceva nou" - "Mâine e o altă zi"(primă audiţie la Sala Palatului). Avea şi ceva albastru...Vocea Domniei Sale!
Şi, dacă tot am făcut această paranteză, nu putem să nu amintim şi prezenţa"mirabilă"a ANGELEI SIMILEA la acelaşi eveniment, purtând o rochie albă din mătase naturală, arcuind mistic cel mai luminos corn de lună de pe scena  SĂLII PALATULUI, accesorizat cu un timid trandafir liliachiu, interpretând"Să mori din dragoste rănită". N-am văzut îngerul cu ochii fizici, dar l-am simţit!
Revenind la GALA OVO MUSIC”SEARA VOCILOR DE AUR", cred că trebuia păstrată piesa de deschidere,"DE DRAGUL TĂU", cât şi placheta aniversară, acest gen de elemente fiind cele care fixează tradiţia, şi, zicem noi, ca să nu-ţi schimbi norocul!
Pentru dezinvoltură, coregrafia spontană cu OCTAVIAN URSULESCU şi ţinută ne-a plăcut CORINA CHIRIAC, cea mai spectaculoasă apariţie feminină apreciem că a fost cea a ILENEI ŞIPOTEANU care a purtat o fulgurantă rochie  asimetrică stilizând o scoică diamantată, fiind inspirată după celebra rochie aurie a lui MARILYN MONROE, ne-a prins distincţia şi farmecul lui GABRIEL COTABIŢĂ care sigur a reuşit să o facă pe domnişoară să nu plece pentru că"RAIUL E PE PĂMÂNT", dar şi"PRIETENUL DRAG"al ELENEI CÂRSTEA adus în GALĂ de CORNEL VERBAN! În fine, ne-a fost dor de DOROBANŢU şi de "mai noile" sale ritmuri bizantine.
În încheierea cronicii noastre, salutăm toţi participanţii la GALA OVO MUSIC”SEARA VOCILOR DE AUR", iar pentru viitor le urăm să fie mult mai inspiraţi!